Untitled Document
Bahasa Malaysia | English a a+ a-
Press Release
Home > Media Gallery > News & Events > Press Release


Tpm biotech perlis menerajui industri herba di wilayahn utara

KANGAR, PERLIS, 8 OGOS – Technology Park Corporation Sdn Bhd (TPM) menerusi anak syarikatnya, TPM Biotech Sdn Bhd (TPM Biotech) menerajui industri herba di wilayah utara, terutamanya Perlis, dengan sokongan padu daripada Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, dan Kerajaan Negeri Perlis.

Sejak penubuhannya, TPM Biotech telah berjaya memperolehi perkhidmatan pembuatan kontrak pengeluaran minuman kesihatan herba dan produk-produk berasaskan buah-buahan daripada perusahaan tempatan seperti Yom DHerbs Sdn Bhd, Jabatan Perhutanan Perlis, Sofika Enterprise dan Puri Asli Resources.

Kerjasama antara DYom Herbs dan TPM Biotech secara rasmi disaksikan oleh Menteri Besar Perlis, YAB Datuk Seri Azlan bin Man, dan Timbalan Ketua Setiausaha MOSTI, YBhg. Dato Dr. Azhar Haji Yahaya pada majlis pertukaran dokumen perjanjian kerjasama sempena pembukaan Karnival Halal, Herba dan Bioteknologi Zon Utara 2015 pagi ini.

DYom Herba diwakili oleh Pengerusi Eksekutifnya, YBhg. Datuk Halim Yom, manakala TPM Biotech diwakili oleh Pengerusinya, YBhg. Dato Ir. Mohd Azman Haji Shahidin, yang juga Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Teknologi Park Malaysia Corporation Sdn Bhd (TPM).

Menurut Azman, Pusat Herba TPM Biotech yang bernilai RM21 juta tersebut mula beroperasi pada akhir tahun 2012 dan beroperasi pada kapasiti kira-kira 60% sebelum kerjasama dengan DHerbs Yom pada Jun tahun ini.

Sejak penubuhan Pusat Herba TPM Biotech ini, kami telah membantu dalam pembangunan 80 minuman herba dan produk berasaskan semula jadi. Daripada jumlah ini, lebih 50 daripadanya telah berjaya dikomersialkan oleh usahawan. Di samping itu, dari segi sumbangan kami untuk membantu perusahaan untuk menjana pendapatan jualan, ia dianggarkan melebihi RM2 juta sejak operasinya bermula di Perlis.”

Pada penganjuran karnival dua hari bersama dengan MOSTI dan Kerajaan Negeri Perlis, Azman berkata ia bertujuan menambah kesedaran orang ramai dan untuk meningkatkan pertumbuhan herba, sektor halal dan bioteknologi di wilayah Utara, terutamanya Perlis.

Karnival di Pusat Biotek TPM Perlis dijangka menarik lebih 1,500 peserta, tua dan muda, dari semua lapisan masyarakat. Ia menampilkan beberapa aktiviti untuk memberi peserta gambaran menyeluruh tentang peluang-peluang perniagaan yang ditawarkan oleh sektor herba, halal dan bioteknologi.

Di samping itu, program ini menyediakan 40 booth pempamer yang memaparkan produk-produk herba dan bioteknologi keluaran tempatan. Aktiviti-aktiviti lain termasuk program pendidikan untuk kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas dan cabutan bertuah dengan hadiah keseluruhan bernilai RM2,000.00.

Untuk sektor perniagaan, terdapat seminar oleh pakar-pakar mengenai peluang pembangunan produk halal, pensijilan dan prosedur permohonan; maklumat mengenai geran untuk pembangunan produk bioteknologi; dan peluang pemasaran produk-produk bioteknologi di peringkat kebangsaan dan perkongsian kejayaan oleh usahawan.

Untuk menarik minat generasi muda, terdapat aktiviti untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun di mana mereka boleh mengambil bahagian dalam pertandingan mewarna, mengenal pokok dan menamakan tumbuhan herba.

TPM Biotech menawarkan perkhidmatan kontrak pembuatan produk herba dan perkhidmatan makmal yang menjadikan mereka satu pusat sehenti bagi ramai usahawan. Pengiktirafan oleh JAKIM yang melantik mereka sebagai makmal panel untuk analisis Halal adalah satu lagi pencapaian utama yang memberikan TPMB kelebihan dalam pensijilan halal.

Technology Park Malaysia Sdn Bhd, sebuah agensi MOSTI, mempunyai infrastruktur bersepadu, kemudahan dan perkhidmatan sokongan untuk membantu usahawan yang berminat untuk mengkomersialkan idea mereka dalam empat kelompok industri, iaitu, ICT, Kejuruteraan, Bioteknologi dan Teknologi Hijau.

 

 --- Tamat ---

Dikeluarkan oleh:

Jabatan Komunikasi Korporat

Technology Park Malaysia Corporation Sdn Bhd

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Puan Aniz Adura Abdul Majid,

Pengurus, Komunikasi Korporat

Tel: 603-8998 2020 

Faks: 603-8998 2110

Telefon Bimbit: 019-646 6258

Source: View Attachment
Date: August 8, 2015
Page:
Website URL:


Untitled Document